Somnologie

Medicina somnului

Medicina somnului (sau somnologia), este o ramura a medicinei care se ocupa cu studiul stomnului normal si patologic. Diagnosticarea si tratarea "tulburarilor somnului", dupa cum sunt cunoscute generic, sunt alte doua obiecte ale somnologiei.

Medicina somnului aduna specialisti din mai multe domenii, cum ar fii: neurologie, cardiologie, pneumologie, ORL sau medicina muncii. Tulburarile somnului pot imbraca mai multe forme, dintre care amintim:

 • sforaitul;
 • insomnia;
 • apneea obstructiva in somn;
 • somnambulismul.

In cazul in care aceste boli sunt depistate la timp, ele pot fi tratate cu succes. Primul simptom a tulburarilor de somn este sforaitul sau somnul neodihnitor, precedate de oboseala in timpul zilei. Aceste simptome, aparent banale, pot conduce la complicatii (hipoxemie, hipoxie, hipertensiune pulmonara, insuficienta cardiaca, aritmii, infarct miocardic, accident vascular cerebral).

Studiile arata ca aproximativ un sfert din accidentele de ciruclatie mortale din Germania s-au produs in urma adormirii la volan, 25-60% dintre aceste cazuri fiind asociate cu tulburari ale somnului.

Ce este apneea in somn?

Apneea in somn este o afectiune care se manifesta prin intreruperea temporara a respiratiei. Omul iti petrece circa o treime din viata dormind, somnul fiind deosebit de important pentru sanatate si este indispensabil pentru organism si buna functionare a acestuia la capacitate fizica si mentala maxima.

Pacientii care sufera de aceasta complicatie se simt obositi pe intreaga perioada a zilei si capacitatea lor de performanta si concentrare scade drastic, deoarace, in timpul somnului, acesta sufera niste "microtreziri". Cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficienta daca pacientul are cel putin zece treziri intr-un interval de o ora (durata minima a fiecarei intreruperi fiind de 10 secunde). Efectul apneei, pe termen lung, este unul daunator pentru organele vitale.

Cum va dati seama ca suferiti de apnee in somn?

 • sforaiti?
 • in timpul zilei simtiti ameteli si sunteti obosit?
 • simtiti dureri de cap?
 • atipiti in timpul zilei?
 • transpirati excesiv sau sunteti supraponderal?
 • suferiti de hipertensiune arteriala?
 • va treziti in timpul noptii pentru a merge la toaleta?
 • ati intampinat probleme sexuale?

Ati raspuns "Da" la cel putin una din intrebarile de mai sus? In acest caz, cel mai probabil, suferiti de apnee in somn si este indicat sa contactati un medic de soecialitate.

Este apneea in somn tratabila?

Raspunsul la aceasta intrebare este "Da". In urma consultului de specialitate, cel mai probabil medicul va va recomanda un aparat numit CPAP (Continous Positive Airway Pressure - presiune pozitiva continua in caile aeriene). Acest dispozitiv medical transmite o presiune cu ajutorul unei masti foarte confortabile, pe care pacientul o poarta noaptea, in timpul somnului. Presiunea emisa de acest dispozitiv mentine caile respiratorii deschise, inlatura astfel apneea si asigura o respiratie normala in timpul somnului.

In afara de acest dispozitiv, medicul va recomanda si un regim de viata sanatos. Se vor evita alcoolul, tutunul, somniferele, consumul cafelei seara, iar pentru persoanele supraponderale se va recomanda un regim alimentar pentru a scadea in greutate.

In cazul pacientilor care necesita o presiune ridicata, insa au dificultati in a expira impotriva acestei presiune, se va recomanda un aparat de tip BiPAP, care ofera doua nivele de presiune.

Apneea in somn se diagnosticheaza cu aparatura de ultima generatie

Aparatura pentru diagnosticarea apneei in somn inregistreaza mai mult parametrii (de la miscarea globului ocular sau a musculaturii, la EEK sau EKG).

Cum decurge o astfel de procedura?

In timpul interventiei sunt plasati mai multi electrozi pe corpul pacientului, incepand din zona oculara, continuand cu mentonul si sternul, care inregistreaza niste paramentrii. Acestia pot fi tipariti pe hartie si se pot interpreta, astfel stabilindu-se diagnosticul pacientului.

Cum pot obtine un astfel de aparat, in cazul in care am nevoie?

Aparatul de ventilatie poate fi inchiriat de pacient sau de familia acestuia, urmand o serie de demersuri pentru ca CNAS sa suport o parte din costuri, asa cum se procedeaza si in cazul oxigenoterapiei la domiciliu.

Intrebarile frecvente ale pacientului

Este obligatoriu sa ma tratez de apnee in somn?

Tratamentul pentru apnee se prescrie in functie de frecventa acesteia. Pacientului i se va prescrie tratament in cazul in care pacientul are intr-o ora mai mult de 10 intreruperi ale respiratiei de minim 10 secunde.

Cum, cat si cand trebuie urmat tratamentul?

Tratamentul va fi urmat prin purtare CPAP-ului in timpul somnului, in fiecare noapte, tratamentul fiind unul de lunga durata.

Cat este de comod somnul fiind conectat la aparat?

Pe piata exista momentan o gama larga de dispozitive comode si foarte silentioase, majoritatea pacientilor obisnuindu-se cu acestea in cateva zile.

In cazul calatoriilor, trebuie sa iau aparatul cu mine?

Da, este deosebit de important sa nu intrerupeti tratamentul. Dispozitivele sunt special gandite incat sa fie usor de transportat, datorita dimensiunilor mici, incapand cu mare usurinta intr-o geanta de mana.

Exista multe persoane diagnosticate cu aceasta disfunctie?

Aproximativ 8% dintre barbatii cu varsta cuprinsa intre 40-60 de ani sufera de apnee obstructiva in somn, insa nu exista statistici oficiale care sa aduca la cunostinta numarul exact al persoanelor care urmeaza tratament pentru apnee.